Представяме ви поредна доза иновации, които се окичиха със сребърен медал от едно от най-големите изложения за земеделска в Европа - Агритехника.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

В предишната част ви представихме разнообрази решения за защита на почвата, а сега ще ви запознаем с иновации за растителна защита. Ето я и новата порция от четири иновации, спечелили сребърен медал за 2022 г. 

Müthing CoverSeeder
Производител: 
Müthing GmbH & Co. KG Soest
Зала/щанд: 11/B33

Досега сеитбата на междинни култури след прибиране на реколтата е била или относително неточна, или се е оказало сравнително трудоемко.

За първи път в по-нататъшно развитие, Müthing CoverSeeder комбинира познати компоненти, за да създаде нова система за междинни култури, която включва всички стъпки в една операция. По-конкретно, предно монтирана брана осигурява фина почва и подобрява разпределението на сламата. Мулчер пък я раздробява и премахва остатъците от прибиране на реколтата близо до сеитбеното легло, благодарение на високата всмукателна мощност на ротора. Общата получена смес се транспортира. А след това семената, които се поставят върху изчистената повърхност на почвата, се покриват от преработения органичен материал.

След като семената са засети и покрити, валяк осигурява контакта с почвата, необходим за постигане на добро покълване. Валякът също така насочва височината на CoverSeeder. Отказът от интензивна обработка на почвата в комбинация с пълен покривен слой биомаса предпазва почвата от ерозия и осигурява водата, необходима за покълване дори при изключително сухи условия.

TerraService
Производител: 
RAUCH  Landmaschinenfabrik GmbH
Зала/щанд: 09/B16

Всеки път, когато са на полето, селскостопанските машини оказват натиск върху почвата, тъй като силата на тежестта, произведена от теглото на машината, се пренася в почвата през контактните зони на гумите. Тъй като земеделието става все по-ефективно, селскостопанските машини станаха значително по-мощни през последните няколко десетилетия, но обикновено и по-тежки. Това също води до увеличаване на уплътняването на почвата, причинено от теглото на машините.

Rauch TerraService, съвместна разработка с AgriCircle AG, предлага на фермерите цифрова услуга, с която те могат да изчислят предварително плаваемостта на обработваемата земя. Влажността на почвата се оценява чрез радарни измервания, извършени от спътниците Sentinel-1 в комбинация с метеорологични данни.
Ако е необходимо на механизатора се предоставя предупреждение или съобщение, ако земята не е плавателна или е плаваема само до определена степен. Услугата е гъвкава и може да се използва за различни земеделски работни процеси като торене, разпръскване на течен оборски тор и растителна защита. Тя помага на земеделските производители да поддържат добро състояние на почвата и добра структура, което пък води и до висок добив.

DirectInject – система за бързо и гъвкаво дозиране на ПРЗ
Производител на земеделска техника 
AMAZONEN-WERKE H. Dreyer SE & Co. KG
Зала/щанд: 9/D27

Като типични решения за дооборудване, системите за директно впръскване едва успяха да се утвърдят на селскостопанския пазар досега поради различни недостатъци: една от причините често е резервоарът, монтиран отпред на платформата. Той подава концентрирани агенти за растителна защита, които се изпомпват на дълги разстояния в централна точка в кръга на течността на пръскачката. Пътят на новата смес е дълъг преди да пристигне в дюзата. ISOBUS-контролираното приложение върху частични площи, което е често срещано на практика, е практически невъзможно.

Гъвкавият подбор на средства за растителна защита на полето и използването на активни вещества на частични площи поставят все по-високи изисквания към фермерите и технологиите в съвременната растителна защита. DirectInject позволява гъвкаво дозиране както на течни, така и на гранулирани агенти. И още - пълното интегриране във веригата на пръскащия агент и работата на пръскачката чрез системата ISOBUS гарантира освен лесна работа, но и предоставя автоматично почистване чрез Comfort-Pack plus на пръскачката. Това може да се извърши удобно и бързо от кабината на трактора на полето. 

Photoheyler
Производител:
  Planungsbüro Heinrich
Зала/щанд: 9/C05

Особено в биологичното земеделие, механичният контрол на плевелите в редовете е основна мярка за гарантиране за добра реколта и високи добиви.

Иновативната роторна концепция на Photoheyler позволява да се постигне производителност на площ от над 1 хектар на час. Функцията за насочване на реда на Photoheyler надеждно разпознава редовете с реколта с помощта на камери. Сензорните колела на машината могат да се управляват с помощта на хидравлични цилиндри и са синхронизирани с тези на трактора. Следователно окопаващата машина се насочва изключително прецизно по редовете и предишните трудности, свързани с едновременното управление на машината и трактора, се решават с Photoheyler.

В допълнение цялостната концепция ще позволи прилагане под формата на точково пръскане в бъдеще. При този процес приложението се извършва изключително прецизно и същевременно се намалява количеството на използваните средства за растителна защита.