Проблемът с по-високите нитратни нива трябва да бъде отстранен за две години, т.е. до май 2020 г. Все още има опции за маневри по отношение на това, как трябва да бъдат изпълнени изискванията, коментира Бернхард Крюскен, генерален секретар на Германската асоциация на фермерите (DBV), цитиран от Euroactiv.
 
Преди по-малко от година Европейският съд осъди Германия за нарушаване на регламента на Европейския съюз (ЕС) относно торовете. Германското правителство вече е постигнало споразумение с Европейската комисия (ЕК) за затягане на сегашния регламент за торовете.
 
По думите на Крюскен критично за местните фермери е настояването на ЕК за намаляване на допустимото торене с 20% от нуждите на растенията. По-малкото торене ще доведе до по-слаба реколта, убеден е той. Обнадеждаващо е, че ЕК е склонна да се намерят други възможности за намаляване на нитратите, стига те да имат същия ефект.
 
Друг спорен момент е определянето на районите, замърсени с нитрати. В цялата страна има около 1200 измервателни станции. Една област, която може да бъде сравнително голяма, се класифицира като замърсена, ако само 20% от обектите за мониторинг в района са очевидно такива, обяснява Крюскен.
 
Има много подзони обаче, където подземните води са в добро състояние, но са подложени на по-строги правила. Федералните провинции би трябвало да могат да се фокусират върху водосборната площ на пунктовете за мониторинг, коментира немският експерт.
 
 
Местните фермери недоволстват срещу затягането на Наредбата за торовете. Наскоро те излязоха на голям протест в Мюнстер. В някои северозападни райони приемането на по-строгите мерки през 2017 г. вече имат негативен ефект върху тях, твърди той.
 
Крюскен е съгласен, че където подземните води са в лошо състояние, трябва да се направи нещо по въпроса. Но стопаните в страната недоволстват срещу подхода на ЕК и германското правителство, смята той.
 
Друг проблем според него е приетият в началото на април Закон за ускоряване на разширяването на енергийната мрежа. Селскостопанският сектор има интерес от това, но сегашните компенсации са незадоволителни за тях, опасява се специалистът. 
 
Земеделските стопани и собствениците на земя не приемат добре подземните кабели, които нарушават структурата на почвата. Те изискват копаене на 8 м ширина и 2 м дълбочина. След като изкопът се запълни, допълнителните слоеве почва се нагряват постоянно заради високите нива на изпарение. Така топлината води до по-слаба реколта, обяснява Крюскен.