Инспекциите на полето в област Видин показват, че 90% от рапицата ще трябва да бъде преорана тази пролет заради есенната суша.
 
 
„Растенията просто не поникнаха есента. Имаше три месеца безвалежна обстановка. В момента вървят комисиите, които правят оценки какви площи са засегнати и подготвят протоколите“, съобщи пред Фермер.БГ Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.
 
При подадени заявления от зърнопроизводителите комисиите обхождат площите и ги заснемат, като отразяват точните GPS-координати.
 
В региона рапицата заема 10-15% от сеитбооборота като цяло. Поначало зърнопроизводителите спазват национални стандарти за съотношение между пролетници и есенници, а рапицата е слята култура.
 
При презасяването стои въпросът за изпълнението на националните стандарти. Затова се очаква земеделското министерство да излезе с указания за ситуацията, която не е по вина на стопаните. В противен случай те ще търпят санкции за нарушаване на стандартите.
 
Предпазлив оптимизъм има за пшеницата и ечемика – в началото на пролетта те показват съживяване. Реално те са поникнали след Нова година и сега се намират в началото на фаза братене.
 
„Ще получим добив от пшеницата. Няма да е това, което сме очаквали, но ще има добив. Все още е рано да се направи точна прогноза. В момента колегите влизат с хербициди и листни торове. Нещата не изглеждат чак толкова зле, колкото се очакваше през есента“, допълни Александър Александров.
 
Все пак надеждите на стопаните са били по-големи, тъй като есенната сеитба в региона е извършена качествено и в срок. Липсата на дъжд, а после и на сняг обаче силно промени картината.
 
 
Кампанията при пролетниците изпреварва с около десет дни обичайните срокове. Зърнопроизводителите се опитват да засеят малко по-рано, но запасите от влага в почвата отново не са достатъчни. 
 
„Това е леко притеснително, тъй като зимният влагозапас не се получи нормален. Имаше малко сняг, малко дъжд. Едно засушаване през април-май би компрометирало това, което ще направим за пролетниците сега“, обясни председателят на Видинския съюз. 
 
В случай, че прогнозите за суха пролет се потвърдят, това ще затрудни особено много отглеждането на пшеницата и ечемика. Лошо стечение на обстоятелствата имаше и миналата година, когато ранните летни дъждове накараха пшеницата да покълне, преди класовете да бъдат ожънати. Това силно влоши качеството на реколтата.