През следващите седем дни агрометеорологичните условия ще претърпят положителна промяна. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ.

Кризата с торовете

В края на първото и началото на второто десетдневие на октомври се прогнозират валежи със стопанско значение, които ще подобрят овлажняването на горните почвени слоеве и условията за провеждане на сезонните агротехнически дейности – дълбока оран, предсеитбени почвообработки, торене и сеитбата на зимна рапица и зимни житни култури. 

Сушата в края на лятото и началото на есента възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и на много места в страната са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица. 

През следващите седем дни е агротехническият срок за сеитбата на пшеница и ечемик в Северна България.

До средата на октомври се прогнозират поднормени температури, но без критични минимални стойности за зеленчуковите култури отглеждани за есенно производство.

Очакваните валежи през повечето дни от периода ще отложат освобождаването на площите от късните хибриди царевица. Времето ще е подходящо за предзимно засяване на спанак, салати, чесън.