Очаква се до края на деня да станат ясни резултатите от взетите проби за Африканска чума по свинете, взети от прасетата в село Бозвелийско, община Провадия.
 
 
Селото попада в 3-километровата ограничителна зона, въведена около село Тутраканци, където беше установено първото огнище на болестта у нас. Там бяха умъртвени 87 животни.
Част от жителите на Бозвелийско не вярват, че има зараза. Други заявяват, че няма да допуснат, ако се открие болестта, животните им да бъдат умъртвени:
 
„Нямам прасе, но това всичко е политика, защото е политика да гладува народа и да мизерува. Защо унищожават здравите? Да унищожават само болните. Заразата трябва да се лекува, за да не се разнесе“, посочват хората, цитирани от БНР.
В момента от село Тутраканци е забранено изнасянето на живи животни, фуражи и месни продукти, а на входа му има пропускателен пункт и всички автомобили се обеззаразяват със специален разтвор.
 
 
Жителите на селото подготвят и протест заради информацията, че няма да получат обезщетения, тъй като прасетата, които бяха умъртвени, не са били регистрирани, каквото е задължителното изискване по закон. „Хората са отчаяни", обобщи кметът на селото Росен Горанов. Той изрази съмнение за версията, че заразата е дошла с румънски фураж, с който уж са били хранени животните.
 
Според него в селото не се внася фураж, а се използва само собственото производство на стопаните.
Кметът на Община Провадия Филчо Филев пък е притеснен за неприбраната реколта от зърно тъй като забраната е и върху износа на фураж от зоната на заразата. 
„По предварителна информация животните в селото са 55, но е възможно да има и още, които досега не са установени“, посочва той.