Пожънатото количество пшеница е с много добри качества. Това, което остане да се жъне, ще видим какво ще е. Има залети места, преовлажнени от доста време и пшеницата е полегнала.
 
 
Там се наблюдава покълване на зърното на класа. Това е на отделни места, не е масово. Това заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), като прогнозира, че през настоящата година според него ще има спад от 25 процента в прибраната пшеница. 
 
„Жътвата върви и до момента в цялата страна пожънатата пшеница е около 50%. В някои области е повече, в други – по-малко. В някои области, които започват по-рано, дъждовете забавиха с около 2-3 седмици самата жътва. Най-критична е обстановката като процент пожънати площи са в област Плевен и област Бургас, в района на Карнобат, Ямбол.
 
Там са ожънати около 30-35% от засетите площи с пшеница. Лошото време, валежите, наводняването на отделни полета възпрепятстват жътвата“, каза Костадинов, пред БНР. 
Той посочи, че при възможност веднага се излиза да се жъне и суши зърното, което обаче повишава разходите. В момента средният добив е между 300 и 500 кг на декар.