Институтът по аграрна икономика и  браншът проведоха срещи относно изготвянето на Анализа на състоянието на селското стопанство. Това е първият от трите SWOT-анализа, на база на които ще се изготви стратегическият план, съгласно изискванията на новата законодателна рамка за Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г.

Производители на среща в агроминистерството заради SWOT анализа

В дискусиите участие взеха представители на Национална асоциация на зърнопроизводителите, Асоциация на земеделските производители в България, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация и Институт за агростратегии и иновации. По време на срещите бяха обсъдени проблемите в отделните сектори и бяха дадени конкретни бележки по структурата и съдържанието на анализа.

Браншът направи предложения по анализите на отделните специфични цели на новата ОСП относно стимулирането и споделянето на знания, иновации и цифровизация. Акцент беше анализът на земеделските доходи, пазарната ориентация и конкурентоспособността, както и научните изследвания. В детайли бяха разгледани и секторните анализи, темите за заетостта и привличане на млади земеделски стопани, както и връзката между научните институти и земеделските производители.

НАЗ с остра критика към SWOT анализа за земеделие

Доц. д-р Божидар Иванов, ръководител на екипа в Института по аграрна икономика, който е ангажиран с изготвянето на анализа, пое ангажимент да отрази направените бележки и коментари. Веднага след това ще се премине към втори етап на идентифициране на потребностите по анализа на конкретните специфични цели, заложени от Европейската комисия за новата ОСП.

Крайният срок за изпращане на становища по проекта на анализа беше 23 август 2019 г.

 

Агри.БГ също изказа мнението си относно спрягания и дългочакан SWOT анализ за земеделие. Целият ни материал вижте тук:

AgriАнализ: Докъде я докарахме реално със SWOT анализа за земеделие?

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg