Невъзможността на кислорода да достигне в дълбочина в почвата често е проблем за развитието на земеделските култури. Темата засегна Дейл Стриклър - агроном, земеделец и специалист по покривни култури от САЩ при посещението си в стопанството на Павел Стоименов в с. Брест, обл. Плевен. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Какви покривни култури сее в стопанството си нотилърът Павел Стоименов

“Едно от решенията в условията на засушаване е земеделците да се стремят към това корените на културите да достигат по-голяма дълбочина - чрез каналите, направени от покривната култура, корените на основната култура много по-лесно и бързо ще стигнат в дълбочина.

Всеки 10 см допълнителна дълбочина на корените в почвата дават 2 см повече влага. Колкото по-дълбоко достигат корените, толкова по-устойчиви ще бъдат растенията на засушаване.

Проблемът не е, че почвата е твърда и много сбита. Проблем е, когато кислородът няма достъп в дълбочина. Когато обаче започнат да се появяват дупките от червеи и от корени в почвата, тогава започва да навлиза кислород”, посочи Стриклър.

Агрономът даде пример с опит, направен в САЩ - след жътвата на пшеница през м.август в стърнището е засята ряпа. На следващата година е засята царевица. Осреднено корените ѝ са достигнали 38 см по-голяма дълбочина на тези полета.

Дейл Стриклър посочи, че когато се навъди популация от червеи в почвата и се образуват канали, в тях навлиза кислород и това позволява корените на растенията да ползват същите канали и да достигат по-голяма дълбочина. В търсене на храна червеите прокарват множество канали в почвата, които подобряват нейната аерация и порьозност. Подобрява се дренирането, достъпа на вода и структурата на почвата. 

“А как можем да имаме повече червеи? Като ги храним.”, посочи агрономът.

Червеите не консумират растителните остатъци от житните култури, които са с високо съдържание на въглерод. Те се хранят с растителни остатъци от култури, богати на протеин и калций. Покривни култури, богати на протеин и калций, са бобовите и кръстоцветните, обясни Стриклър.