Накратко:
•    Пшеницата на Euronext с нов връх
•    Украинската реколта продължава да намалява

Фючърсите на европейската пшеница се покачиха до най-високите си стойности за повече от година в понеделник, тъй като опасенията за доставките в Черно море нараснаха след редуцираните прогнози за реколтата в Русия и Украйна, както и новите метеорологични прогнози, показващи още по-сухо време.

15-месечен връх за пшеницата на Euronext

Септемврийската пшеница на базираната в Париж Euronext, поскъпна с 2,2% до 267,00 евро за тон на 28 май. По-рано, тя се повиши до 267,50 евро, което се превърна в 15-месечен връх. Само през май, септемврийският договор е поскъпнал с близо 18%.
Смята се, че липсата на валежи и късните студове са навредили на посевите в Русия, най-големият износител на пшеница в света, което накара наблюдателите да намалят прогнозите за тазгодишната реколта.
Междувременно IKAR понижи за пореден път прогнозата си за производство на пшеница от 83,5 милиона тона на 81,5 милиона тона, след ниските температури в последно време.
Руският зърнен съюз заяви, че 1,5 милиона хектара посеви в Русия са повредени от студове и общата цифра може да нарасне до 2 милиона хектара.
В Украйна съюзът на търговците на зърно UGA направи ревизия надолу в прогнозата си за комбинираната реколта от зърно и маслодайни семена тази година, отразявайки намалените сеитби и сухия май в част от страната.
Украинското правителство очаква реколта от 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни този сезон, с излишък за износ за 2023/24 г. от около 50 милиона тона.

Украинската реколта продължава на намалява 

Земеделското министерство каза, че комбинираната реколта от зърно и маслодайни през 2024 г. може да падне до 74 милиона тона, включително 52,4 милиона тона зърно.
Министерството на икономиката пък предвижда реколтата от зърнени и маслодайни култури през 2024 г. да бъде 73 млн. тона.
На този фон, износът на зърно от Украйна през пазарния сезон 2023/24 юли-юни е достигнал 45,8 милиона тона до 27 май, спрямо 44,9 милиона тона, изнесени към 29 май 2023 г., показват данни на министерството на земеделието.
Износът през този сезон включва почти 4,4 милиона тона досега през май, показват данните. Общият износ включва 17 млн. тона пшеница, 25,8 млн. тона царевица и около 2,4 млн. тона ечемик.
Украйна обикновено изпраща около 95% от своя износ на зърно през своите черноморски пристанища.
Влошаващите се перспективи в Черноморския регион и в други експортни зони, включително Европейския съюз, продължават да подхранват опасенията на пазара.
„Пазарът на времето все още е на дневен ред“, казаха от консултантската компания Argus в свое изявление. „Прекомерната влажност продължава в голяма част от Западна Европа, докато сухите условия преобладават в Русия и Украйна.“

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.