Черешите и сливите са най-отглежданите овощни видове у нас. Това сочат предварителните данни на агростатистиката. Черешите се отглеждат на 11 618 хектара, като най-големи площи заемат в областите Бургас с 2 163 хектара и Кюстендил – 2 086 хектара. Следват Пловдив с 1 676 хектара, Стара Загора – 1 238 хектара и Сливен с 1 145 хектара.
„Никога не можем да достигнем тавана на насажденията, които отглеждахме преди 1989 г. с тези темпове на развитие на овощарството в нашата страна. До 2007 година претърпяхме сериозен спад, а след като започна да има европейско финансиране в земеделието, състоянието се подобри в известна степен“, каза проф. Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил. Като основни причини за спада в производството той посочва разпокъсването на земята и създаването на „фермери насила“, които нямат нищо общо със земеделието и овощарството, без познания и практически опит.
На големи площи са разположени и сливите – 11 842 хектара, като тук водещи в производството са Пловдивска и Ловешка области. Над 1 550 хектара са сливовите градини в Пловдивско, а в Ловешко са разположени на 1 246 хектара. Оказва се, че дори на територията на София-град има 10 хектара сливи. През изминалото лято обаче на много места плодовете не бяха обрани от дърветата и много стопани загърбват този вид, тъй като вносът от Молдова и Украйна на безценица ги убива.
Аналогична е ситуацията с ябълките, които са третият по разпространение плод у нас – отглеждат се на 3 883 хектара. Вносът от Полша, Италия и други страни от общността, както и от Македония, доведе до спад в отглеждането на този плод у нас. Отново в Пловдивска област има най-много градини и с ябълки.
Половината от прасковите и нектарините в страната се отглеждат в района на Сливен, сочи още статистиката, следват областите Бургас, Стара Загора и Благоевград.
При кайсиите и зарзалите районирането е още по-категорично – от 3 169 хектара, 2 191 са разположени в Силистренска област. 273 хектара се отглеждат в Русенско. И на двете места своето благоприятно влияние оказва река Дунав.
Десертното грозде се отглежда на 2 415 дка, като водещи производители отново са стопаните от Пловдивско с 821 хектара.
От черупковите видове водещи са орехите. В страната има 13 013 хектара градини с този вид, следват лешниците – 2 664 хектара и бадемите – 2 553 хектара.
3 КОМЕНТАРА
27.01.2025
25.01.2025
25.01.2025