Пролетния спад на цените на храните вече е факт, но намаляването на цените върви по-бавно тази година, отбеляза по време на брифинг председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов.
„Вече сме устойчиво в пролетния спад на цените на храните, а това е явление, което се случва почти всяка година“, коментира той.
По-бавното поевтиняване на основните продукти за трапезата на българина обаче се дължи на лошите климатични условия, което като резултат води и до по-неритмично предлагане на продукция, особено при плодовете и зеленчуците.
По думите на експертът пазарът на храни е спокоен, добре балансиран и устойчив.
Потребителската кошница, която включва 27 основни продукти, сред които плодове, зеленчуци, млечни продукти, яйца, варива, брашно, захар, два вида месо, в началото на юни струва 110 лв. За седмица от комисията отбелязват намаление на стойността й с 2 лв.
Данните на ДКСБТ сочат, че поевтиняват доматите, краставиците, картофите. При пресните картофи доста сериозен спад от близо 50 стотинки, защото има масово предлагане. Зелето поевтинява с около 25 стотинки, въпреки че нивото сега е над нивата от миналата година, тенденцията е надолу, съобщава БТА.
Магазини в пощите – повече въпроси отколкото отговори
Като спекулативна практика оцени Владимир Иванов поскъпването на черешите в рамките на няколко часа през последните почивни дни заради огромното търсене на плода във връзка със Задушница.
По отношение на липсата на плодове, собствена реколта, Иванов уточни, че ще се разчита на внос.
Той анализира пазара на основните хранителни продукти, като отбеляза ръст в цената на олиото с около 10 стотинки на литър за година, поевтиняване на захарта с близо 8%, спад в цената на свинското месо и тенденция за повишаване на стойността на пилешкото месо.

0 КОМЕНТАРА