Основният бизнес индекс на пазара на земеделска техника в Европа продължава своя възход след резките спадове, последвали инвазията на Русия в Украйна. През февруари тази година индексът се повиши от 30 до 36 пункта при скала от -100 до +100 пункта, сочи проучването на CEMA, което се провежда всеки месец и засяга теми като настояща и бъдеща бизнес ситуация, обем на поръчките, оборот, прогнози за печалбите по страни, производствени планове и прогнози за наемане на нова работна ръка.

Оптимизмът се затвърди на пазара за земеделски машини

Забавяне на търсенето на земеделска техника не се очертава в краткосрочен план и в допълнение към силното търсене, сега най-накрая се забелязва значително облекчаване от страна на доставчиците.

Предизвикателствата с доставкте продължават да затрудняват индустрията.

Обемът на поръчките в момента съответства на производствен период от 6,9 месеца, което е още един рекорд за всички времена, регистриран някога в проучването на CEMA. Въпреки това натрупаните поръчки може би най-накрая са достигнали своя максимум. На производителите все повече им се удава да реализират своите поръчки, което увеличава текущия оборот и съответно очакванията за оборота.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пазарът на машини тръгна уверено нагоре

Рекордно ниво на поръчки на земеделска техника

Високи цени и проблеми с доставките мъчат пазара на агротехника в Европа