Пазарът на земеделски машини в Европа продължава възхода си нагоре въпреки икономическите проблеми, с които се сблъскват редица страни заради пандемията от коронавирус, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Поръчките на земеделски машини продължават да се увеличават

През февруари 2021 г. индексът на бизнес климата достигна +51 пункта при скала от -100 до +100.

Високите нива на оборота на търговците на селскостопански машини вече са подсигурени с поръчки за месеци напред. Обемът им кореспондира на 4-месечен производствен процес и е най-високият за февруари в цялата история, откакто асоциацията провежда своето изследване.

Настоящото подобряване на бизнес ситуацията не се дължи на предишни положителни нагласи в сектора, а точно обратното. Оказва се, че индустрията постоянно адаптира прогнозите си за бъдещето на фона на изненадващо по-добрите резултати, които бизнесът отчита. От месец на месец поръчките се увеличават.

Поглеждайки към пазара в отделните страни, представители на индустрията допълнително са заявили повишени очаквания за някои държави. Регионалната разбивка показва, че за повечето страни следващите 6 месеца са оптимистични и се очакват по-високи обороти. Най-позитивно настроение са във Франция, Австрия и Полша.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пазарът на агротехника се раздвижи още

Пазарът на агротехника стъпва на краката си

Играчите на пазара на земеделски машини оптимистично гледат напред