Приветстваме амбицията на Зелената сделка. Относно другите две стратегии  “От фермата до трапезата” и Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. - според нас заложените изисквания и целите, които трябва да се постигнат от нас - фермерите, са трудноизпълними. Нещо, което за съжаление липсва във всички тези амбиции и стратегии, е тази на младите фермери. И това е нещо невероятно, слагайки младите фермери като постоянен приоритет, но е факт. Това каза Самуел Мас, президент на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA) в интервю за Агри.БГ.

Онлайн семинар: Младите фермери в преходния период на ОСП

По думите му земеделието в целия свят се сблъсква с редица проблеми.

“Те са най-вече от гледна точка на климата и биоразнообразието. Така че затова приветстваме Зелената сделка и нейните амбиции да се справи с всички тези проблеми”, категоричен е Мас.

Една от големите й цели е в земеделието да се достигнат 0% нетни емисии на парникови газове през 2050 г. 

“Ние вярваме, че само земеделския сектор може да постигне това. Ако погледнем по-дълбоко към двете стратегии, залегнали в политиката на ЕС - “От фермата до трапезата” и тази за биологичното разнообразие. Става ясно, че с така заложените изисквания, целите, които трябва да се постигнат от нас - фермерите, са трудноизпълними дори и към 2030 г.”, каза още младият фермер.

По думите му някои от амбициите като намаляване на използването и вредността на пестицидите с 50 % или превръщане на 25% от цялата земеделска земя в биологична до 2030 г. звучи супер амбициозни и неизпълнимо.

“Освен това не бива да забравяме, че тези стратегии са хубаво нещо, но всичко трябва да бъде синхронизирано в стратегическите планове на всяка една от държавите членки, в които пък приоритет се дава на това, което е наистина важно за съответната страна”, добави Самуел Мас.

Той е убеден, че ЕС трябва да заложи на сближаването на плащанията. Нещо, за което и България настоява от много време.

“Стигаме до това защо се нуждаем от кохезионна политика на европейско ниво. Единствено по този начин ще сближим плащанията за фермерите и ще избегнем конкуренцията не сам между страните-членки на ЕС, но и между самите фермери”, заключи президентът на CEJA.