За поредна година жътвата на царевица в Добруджа се очертава със слаби резултати. От 200 до 430 кг от декар жънат стопаните в момента. По данни на Министерството на земеделието към момента са реколтирани 270 000 дка. Тези площи представляват 33 % от общо засетите през пролетта близо 817 000 дка. Според земеделските стопани картината няма да бъде по-различна на финала на кампанията.  

Средният добив от царевица в Добричка област е 260 кг/дка. Най-високи са резултатите в община Тервел – 430 кг/дка, а най-слаби – в общините Генерал Тошево и Балчик. 

Поглед назад в годините показва, че от 2020 г. насам, когато жестоката суша буквално изпепели и почва, и растения, реколтата от царевица винаги е била „на ръба“. Това доведе и до намаляване на площите с тази култура в Добруджа. Цифрите са красноречиви – през 2018 г. по данни на ОД „Земеделие“ в Добрич са прибрани средно по 816 кг/дка от засети над 1 милион декара. През следващите стопански години площите падат с около 100 000 дка, а средните резултати са между 600 и 700 кг/дка. През 2023 г. площите с царевица в Добричко са били 970 800 дка, а средният дoбив 314 кг/дка. 

На практика през последните 6 и повече години при царевицата не може да се постигне заложеният в хибридите генетичен потенциал по простата причина, че в региона няма поливно земеделие, а жегите и засушаването стават постоянен и непреодолим фактор. Така от възможни около и над 1000 кг/дка стопаните в региона жънат средно наполовина. В същото време аномалиите продължават. Разходите по производството на зърно от декар драстично скачат, а цените на стоката вървят надолу. 

Падналите дъждове в Добруджа стопираха временно в момента прибирането на реколтата. Остават за реколтиране над 500 000 дка. В същото време стопаните се подготвят за сеитбата на есенни култури. Обичайно в областта се сеят близо 1 милион 300 хиляди декара.