Зам.министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов обсъди с полските си колеги усвояването на европейските фондове и новия програмен период 2014-2020г. „Радвам се, че имаме възможност да работим в период, в който се залагат новите правилата в земеделието за следващите 7 години“, заяви зам.-министър Абазов по време на среща с г-жа Зофия Кжижановска, държавен секретар на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Република Полша.

 

Визитата има за цел обмяна на опит в прилагането на схемите и усвояването на европейските фондове в България и Полша. По време на разговора, зам.-министър Абазов припомни, че пряко е участвал в прилагането на Общата селскостопанска политика през Първия програмен период

 

. „Имаме опита и амбицията да не повтаряме грешките от тогава. Затова сега, когато се залагат правилата за бъдещия програмен период проучваме опита на други сродни страни, за да бъдем максимално полезни при дефиниране на националните решения“, каза зам.-министърът. Сред основните теми на разговора са били и директните, преразпределителното и „зелените“ плащания, както и държавните помощи в областта на земеделието.

 

Г-жа Зофия Кжижановска е била изненадана от факта, че в страната ни, се прилагат над 20 схеми на държавни помощи. Тя е обяснила, че в Полша се прилагат само три схеми с национални средства, а именно: Схема за възстановяване на част от акциза върху горивото за земеделски нужди, субсидиране на част от лихвата при кредити, отпускани за възстановяване на стопанствата след природни бедствия и помощи от типа „de minimis“, изцяло като косвено подпомагане.

 

Г-жа Зофия Кжижановска е отбелязала още, че също както и България, Полша е преценила, че 13% от средствата за директните плащания трябва да бъдат за обвързано с производството подпомагане.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!