Европейско законодателство за месец февруари 2022 г. относно безопасността на храните, здравето на животните и растенията и продуктите за растителна защита е публикувано във второто издание на Информационен бюлетин на Земеделското министерство (МЗм).

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

В него може да видите актуална информация за националните и европейски Проекти на нормативни документи. Сред тях е Регламентът на Европейската комисия за устойчива употреба на пестициди, който се очаква официално да бъде представен през март. 

Публикувана е и информация относно текущата реформа на регламентите на Европейския съюз (ЕС), свързани със стратегията на „От фермата до трапезата“ за намаляване с 50% на употребата на пестициди.

Друга информация е свързана с новите правила за ускоряване на одобрението и разрешаването на биологични продукти за растителна защита, съдържащи микроорганизми, с цел намаляване зависимостта от химически пестициди. На 10 февруари Европейската комисия обяви, че скоро ще отнесе законодателно предложение до Апелативния комитет с надеждата най-накрая да получи квалифицирано мнозинство, необходимо за приемане на предложението й за забрана на употребата на сулфоксафлор (от групата на неоникотиноидите) на открито, въз основа на оценка на EFSA. Ако предложението бъде прието, ще бъде разрешена употребата на сулфоксафлор само в оранжерии.

Бюлетинът на МЗм предоставя и актуална информация за епизоотична обстановка у нас и в ЕС за периода 26 януари до 22 февруари 2022 г., както и информационни текстове, свързани с болестите по животните.

Публикувана е и информация за Мрежата на Европейската комисия за предупреждение и сътрудничество. „На 14 февруари 2022 г. членовете на Единното звено на България по Мрежата за борба с измами на ЕК взеха участие в работна среща, организирана от екипа на SANTE Food Fraud във връзка с изпълнението на  етап  „Разследване“ на Плана за координирани действия на ЕС за борба с измамите с пчелния мед”, съобщават от агроведомството.

Вижте целия бюлетин тук.