Министерството на земеделието и храните разполага с оскъден национален ресурс, за подкрепа на това да се направят политики, които биха били най-адаптивни за преодоляване на кризата в сектор Мляко. Това призна министърът на земеделието и храните Деислава Танева, която взе участие в Общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите. По сумите на Танева „една от основните ни задачи е намирането на търговски партньори от трети страни, за да се нормализира пазара в млечния сектор“, включително и с посещението до Катар, където една от темите е възможностите за износ на български млечни продукти за трети страни.
 
За първа година взехме и решение за подпомагане на млекопреработвателите по линия на държавна помощ за участия в специализирани изложения с цел стимулиране и насърчаване на износа на български млечни продукти. Това подпомагане ще бъде от полза не само на млекопработвателите, но и на производителите на мляко, съобщи още министър Танева.
 
Готвим промени, свързани с етикетирането на продуктите и с държавен стандарт за суровината за мляко. Първата е поисканата от млекопреработвателитев отворено писмо - промяна в наредба относно етикетирането на продуктите и етикетиране с националния флаг. Втората промяна е по отношение на Българския държавен стандарт, където ще направим промяна за ползването на суровина за мляко, произведена в България, заяви още Танева.
 
Министърът на земеделието заяви, че се прави всичко възможно за осъществяване на ефективен контрол на етикетирането на продуктите. От БАБХ правят тематични проверки, за да не заблуждаваме потребителите. Също така сме поискали млечните продукти да се включат в рисковите стоки по отношение на контрола на вътрешнообощностните доставки, каза още министърът.
  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!