Близо 2 млн.лв. приходи очаква да получи през 2022 г. община Добричка от общинско имущество съгласно Годишната програма за управление и разпореждане с общинските имоти.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Най-много средства ще донесе земята, от която са планирани близо 1,7 млн.лв. постъпления в местния бюджет. Това са средства от наеми, урегулиране на поземлени имоти, орехи и лозя. Други 130 хил. лв. ще влязат в общинската хазна от продажби на имоти и ликвидиране на съсобственост. Още 80 хил. лв. ще изплатят земеделските стопани при наемане на полски пътища. 

Разчетите по новия бюджет и очакваните приходи от продажби и наем на общински земи ще бъдат внесени за разглеждане на заседание на Общинския съвет на община Добричка, насрочено за 26 януари, от кмета Соня Георгиева.  

През стопанската 2020/2021 г. приходите от полски пътища са били малко над 95 000 лв., като неплатените суми са били малко над 1000 лв. В края на стопанската година от общината са обобщили, че няма установени нарушения при ползването на общинските терени. На територията на добруджанското кметство има общо 22 784 дка полски пътища, за които земеделските стопани изплащат наем. 

Година по-рано общината отчете изпълнение на 85 % на бюджета. Въпреки трудностите след проведени търгове за земя са сключени 137 договора за обща сума от 313 хил.лв. годишен наем. За полски пътища, включени в масивите за земеделско ползване, са подписани 127 договора на обща стойност от близо 84 хил. лв.