Бялата маслодайна роза /Rosa alba L./ е подходяща за биологично производство. Тя може да се отглежда не само в Казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони, каза директорът на Институтът по розата и етеричномаслените култури доц. Васил Базитов. Тя е по–устойчива спрямо гъбните болести, по – малко е взискателна към почвите, и в сравнение с червената роза, е по – издръжлива на ниски температури.

Бялото цвете в миналото е заемало 20-30 % от площите, засадени с маслодайни рози. В момента в звеното към Селскостопанска академия се работи за създаване на нови сортове, които да станат не само носители на нови аромати, но и да са подходящи за сушене на цвета. Сушеният цвят се използва в хранително-вкусовата промишленост - в млечни продукти (кисело мляко, сладоледи), чай и др., влага се в хомеопатични средства, а воден екстракт от венчелистчетата има доказани антибактериални и антигъбични свойства

В Института в Казанлък е създадена колекционна градина с образци от бяла маслодайна роза на площ от 5 дка, която е единствена по рода си в България. На практика по този начин са обхванати всички клонове от бяла маслодайна роза, разпространени в Розовата долина.

В нашата страна се отглежда основно вида Rosa damascena var. trigintipetala (Dieck) Koehne /червена маслодайна роза/. Освен нея, в Института в Казанлък се поддържа колекция от 40 произхода и колекционни номера и от други видове маслодайна роза, които служат главно в селекционната работа, каза още доц. Базитов.

Маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана хит в Япония, е панацея за организма. Учени от Страната на изгряващото слънце са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот. Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, ароматният еликсир от него е и двойно по-скъп. Любопитен момент е, че освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост. Например в Япония от нето се произвеждат специални бонбони. Изследванията на специалистите са доказали, че те премахват лошият дъх в устата и действат като естествена виагра.

Не случайно японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава. По думите му тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!