Българският ветеринарен съюз (БВС) внася днес в Административен съд – София възражение срещу Тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнението на мерките по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2014 г. Това заяви за Фермер.БГ д-р Трифон Цветков, председател на НС на БВС.

 

През миналата седмица ветеринарните лекари излязоха на национален протест, за да алармират обществеността, че има опасност от тежки икономически загуби за страната заради провалената Държавна профилактична програма (ДПП).

 

Според браншовата организация предложенията от БАБХ и приета от МС Тарифа за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., е абсолютно неприемлива. На протеста ветеринарите обявиха, че ще атакуват решението на МС, с което е приета Тарифата, в Административен съд.

 

петък Тарифата беше обнародвана в Държавен вестник, а днес БВС внася жалбата си в съда. Д-р Цветков заяви още, че до края на тази седмица ще е готов и съгласуван с областните колегии на ветеринарите и документът, с който БВС ще сезира за всички нарушения Европейската комисия (ЕК). Д-р Цветков е категоричен, че ветеринарните лекари ще настояват за промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Според сегашните разпоредби обемът на мерките по държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните и срокът им се определят с национален годишен профилактичен план, утвърден от изпълнителния директор на БАХБ. „Още преди 2 години ние записахме в Меморандум, изпратен до изпълнителната власт, че са необходими спешни структурни и организационни промени в системата.

 

Ветеринарната дейност трябва да бъде извадена от БАБХ. Смятам, че обществеността вече разбира неотложността на решаването на този проблем. Трябва в България да има единен национален орган, който да осъществява ветеринарномедицинската дейност. Не може най-важната част по хранителната верига – профилактиката и имунизацията на животните, да не се извършва, а да говорим, че се осъществява контрол“, категоричен е д-р Цветков.

 

Той допълни, че Меморандумът ще бъде актуализиран и ще бъде внесен веднага след изборите. Надяваме се адекватна реакция от страна на управляващите от следващото правителство, заяви д-р Цветков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!