Ако ваксинацията против антракс в село Млада гвардия се беше случила, смъртният случай нямаше да го има. Това коментира  д-р Трайко Алчев председател на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз (БВС).

 

В интервю за националното радио той посочи: ''Тази година не са ваксинирани животните в огнищата на антракс в България. Това нещо е разписано в имунопрофилактичната програма и се осъществява от началото на годината до края на месец април. Животните, които не са ваксинирани в този период, родени по-късно се ваксинират през есента септември – октомври месец.''


По отношение на прегледите, ваксинацията и профилактиката на животните Българският ветеринанер съюз поиска фермерът сам да избере ветеринарен лекар, с който да работи. Това сподели Алчев и добави, че някой насажда напрежение между фермерите и ветеринарните лекари.

 

Той обясни още, че договорът, който се сключва между тях, е ангажиращ, но в частта му за имунопрофилактика фермерът не заплаща нищо на лекаря, което се заплаща от бюджета. Сумата, която фермерът ще плаща на лекаря, е по договаряне.

Като причините за разпространението на антракс д-р Алчев посочва дългогодишната издръжливост в почвата. Практиката е такава, че, ако в огнище на антракс 30 години не се констатира заболяване, се прекратява ваксинацията на терен, обясни още той.
По българската граница има засилен контрол, която ще предотврати пренасянето на болести по животните, идващи от Турция и Гърция, заяви председателят на регионалната колегия на БВС.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!