Министерски съвет спешно трябва да приеме за 2014 г. Тарифата от 2013 г. за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма, както и да се гарантира финансовото ѝ обезпечение в размер на 15 млн. лв. За това настояват от Българския ветеринарен съюз (БВС) в писмо до президента, министър-председателя, председателя на НС и земеделския министър.
[news]
Ветеринарните лекари алармират, че опасността от тежки икономически загуби за страната заради провалената Държавна профилактична програма е реална. Постоянно се установяват огнища на Туберкулоза в страната, а в следствие на природните бедствия има реална опасност от възникване на Антракс в стационарните огнища. Тази ситуация може да доведе до тежки и непредвидими икономически последици за българското животновъдство – финансови загуби, ограничителни мерки от ЕК, посочват от БВС.

Според браншовата организация предложеният от БАБХ проект на тарифа за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., е абсолютно неприемлив.

Ветеринарният съюз обяви и дата за национален протест на 9 юли пред Министерски съвет „в последен опит да бъде обърнато внимание на сериозните проблеми“, се посочва в писмото.


Писмо на БВС до институциите за тежката епизоотична обстановка и ДПП 2014

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!