Пълен провал на имунопрофилактиката на селскостопански животни в България – така определиха на специална пресконференция днес състоянието на животновъдството от Българския ветеринарен съюз (БВС). Ветеринарните лекари свикаха пресконференция по повод категоричното им несъгласие с проекта на Тарифа за определяне на цените, които се заплащат за изпълнение на мерките по ДПП и ПНЛБЖ за 2014 г., който беше публикуван за обществено обсъждане през миналата седмица.

 

Според ветеринарните лекари БВС не може да осъществи диалог с МЗХ и БАБХ, в резултат на което в системата цари пълен хаос и безхаберие. „Вече пети месец животните не се изследват за никакви заразни и паразитни болести. Няма изследване на животните за туберкулоза, въпреки случаите на заболяване в поне 4 населени места, за които БВС знае“, заяви д-р Вяра Гришина, председател на Областната колегия на БВС в Пловдив.

 

 

Тя припомни, че според Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) фермерите трябваше да си изберат практикуващ ветеринарен лекар, с когото да сключат договор за лечение и профилактика на животните, които отглеждат, до края на ноември 2013 г. Тези договори са валидни за цялата 2014 г. „Колко стопани са сключили договори и за какъв процент от животните в страната става въпрос никой не знае.

 

На базата на данни от миналата година, смятаме, че поне 30% от животните в България в момента не са обхванати от ветеринарномедицинско обслужване, това са стотици хиляди животни“, заяви д-р Гришина. Като пример тя посочи епидемията от шап през 2011 г. е бил предизвикан от стадо от само 30 говеда, но потушаването на епидемията, обхванала цялата страна, е струвала 8 млн. лв. на държавата.

 

Меморандум до всички институции изпраща утре Българският ветеринарен съюз (БВС). „В този документ сме описали всичко, което трябва да си случи, за да бъде преодолян хаосът във ветеринарномедицинската дейност в България. С промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност се създаде предпоставка за организиран хаос в системата. Ветеринарните лекари категорично отказват да работят в такива условия“, заяви д-р Трифон Цветков, председател на Националния съвет на БВС.

 

На пресконференцията ветеринарните лекари заявиха, че ще предприемат протестни действия от края на юни, ако Министерски съвет приеме в сегашния й вариант Тарифата. БВС ще сезира и ЕК за проблема, тъй като е напълно реално ЕС да наложи санкции на България за неизпълнение на ДПП 2014.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!