Учени и експерти по темата син език не бяха допуснати на последното заседание на кризисния щаб за борба със заболяването към МЗХ. Това съобщи пред Фермер.БГ д-р Трифон Цветков председател на Българският ветеринарен съюз (БВС). Аз съм член на кризисния щаб и като такъв поканих експерти от Тракийския университет и други – те не бяха допуснати да си кажат мнението там, обсни д-р Цветков.

Според ветеринарните специалисти не може да се прави ваксинация, в момент, когато заразата е активна, защото потенциално в тези области, където забоялването го има, то не беше диагностицирано. Два месеца се чакат отговорите от лабораториите и фактически ваксинацията би била рискована и може да доведе до по-големи загуби, каза още д-р Цветков. Според него е по-удачно да се направи ваксинация през пролетта, когато е уточнен с абсолютна сигурност вида на щама, който ще е актуален тогава. 
 
Що се касае до това кой, как ще ваксинира, това ще бъде решение на ЕК. Тя познава ситуаицята, защото опасността не е само за България. - коментира още д-р Цветков.
 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!