Все още няма бутон за затваряне на заявленията. Той ще бъде активен когато излязат необходимите наредби за функциониране на системата. Това стана ясно от думите на аграрния министър Явор Гечев, който в сряда отговаря на депутатски въпроси, свързани с кампанията по директните плащания. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

„Ако тази функционалност я няма, това не означава, че цялата система не работи“, коментира още той. 

„От гледна точка на окончателното приключване на заявленията, това може да се случи само след като изцяло се разработят, тестват и заредят всички контроли и когато напълно са готови нормативната база и уредба“, уточни от своя страна изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов. 

Явор Гечев потвърди, че има проблеми със СЕУ има и вероятно ще продължи да се появяват.

„Наша амбиция беше да накараме всички бенефициенти да ползват дадените системи като електронни услуги, но не можем да кажем, че СЕУ не работи“, каза още министърът, който няма информация към момента системата да не действа

За първи път тази година се дава възможност да се заявяват парцелите през СЕУ. Системата тръгна с редица затруднения, тъй като иска верификация на различни данни. 

За да има правно основание на заявяването, в системата е необходимо да се одобрят 103 наредби.

Следващата седмица ще бъдат готови документите, които трябва да минат бързо през публично обсъждане. Юристите в министерството на земеделието търсят възможност това да стане в рамките на 14 дни, в противен случай наредбите ще останат 1 месец за обществено обсъждане.

„Поетапно системите ще бъдат готови, като се работи по сценария крайният срок да бъде 30 юни. Дотогава всичко трябва да бъде въведено и потвърдено“, уточни Гечев. 

Той увери депутатите, че е направена необходимата организация, тъй като заявлението е общо и трябва да бъде затворено като такова.