В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология. 
Градушки удариха редица райони на страната през последните часове на изминалия ден и причиниха множество материали щети.

По полето, откъдето минаха стихиите, картината е плачевна. 

"Спасиха ни нашите оръдия", сподели Марк Цеков пред Агри.БГ след смазващата градушка, която удари Ботевградско. 

Снимка: Марк Цеков

В края на април бащата на Марк - Цветан Цеков, сподели опасенията си, че противоградовата защита на страната никак не е ефективна. 

Град с големината на яйце падна снощи над Нова Загора и околните села, където са нанесени сериозни щети по земеделските култури, автомобили и недвижими имоти.

Градушка и бурен вятър нанесоха щети в община Казанлък и в някои села на община Николаево, информира БНР. 

Въпреки че в Сливенска област са били изстреляни повече от 200 противоградни ракети, градушката унищожи прасковени градини, зеленчукови насаждения и лозя в землищата на селата Мечкарево и Гавраилово.

Ледени късове с големина на орех нанесоха поражения и в Трънско. Огромни щети има и във Великотърновска област. В Лясковец е обявено бедствено положение, а във Велико Търново е задействан общинският план за кризи, за да могат двете най-засегнати общини да получат държавна помощ за справяне с бедствието.

Заради щетите от градушката частично бедствено положение беше обявено и в ловешкото село Радювене.

Днес в Тетевен се свиква общинският кризисен щаб за бедствия и аварии заради снощната опустошителна буря, пороен дъжд и градушка с големина на яйце в село Рибарица, която унищожи реколта, увреди покриви и изпочупи стъкла на къщи и автомобили.
Оценяването на щетите продължава.