Ако на слънчогледа в германските ниви се гледаше като на екзотика, отскоро той може да се види на по-големи площи и по-начесто. Много фермери се впуснаха в отглеждането на културата още миналата година, а с нахлуването на Русия в Украйна тенденцията придоби по-големи мащаби, пише Agrarheute.

Над 2 млн. тона слънчоглед залежават в складовете на производителите

Повечето земеделци реагираха спонтанно на ситуацията на световния пазар. Цените на слънчогледа се покачиха и това подейства стимулиращо. Към това трябва да добавим и циркулиращите снимки на празни рафтове в германските магазини, което подейства и отрезвяващо.

За преориентирането на фермерите спомогна също така фактът, че Германия има способността да задоволи едва 8% от търсенето на храна на вътрешния пазар. Ситуацията в други европейски страни е горе-долу същата. Дори ако ЕС може да задоволи собствените си нужди от ядки и слънчогледови семки, той остава зависим от вноса на растително масло.

Колко точно е е ръстът при отглеждането на слънчоглед?

Шокът от войната в Украйна накара германските площи да нараснат със 123% за една година. През 2021 г. в страната има 38 000 хектара слънчоглед. Тази година площите вече са израснали до 84 000 хектара. Много фермери спонтанно закупиха слънчогледови семки през пролетта, така че семената бързо изчезнаха от пазара. Догодина се очаква интересът към слънчогледа да нарасне още повече.

За момента в Германия традиционен район, където се отглежда слънчоглед, е източната част на страната. Съвсем малко площи може да се открият в южната. В Бранденбург има около 29 600 ха. Следва Саксония-Анхалт с 22 700 ха.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Мнение: Кризисната помощ с пари от ПРСР за слънчогледа е цинизъм

Какво се случва с рапицата в Добричко?

Ренти над 120 лв./дка се оказват рядкост