Неблагоприятните климатични условия поставят под съмнение количеството и качеството на реколтата от грозде тази година. „Градушките унищожават реколтата и там, където и паднала градушка гроздопроизводителите няма да могат да получат реколта. Непрекъснатите валежи пък отмиват доста интензивно повърхностния почвен слой и се налага допълнително пръскане и торене на лозята, което сериозно утежнява финансово положението на лозарите“, заяви пред Фермер.БГ Красимир Коев, изп.-директор на Изпълнителната дирекция по лозата и виното (ИАЛВ).

 

През последните дни лозарите в много региони на страната дори не могат да влязат в масивите, за да пръскат, поради неспиращите валежи. Според специалисти, когато има интензивни валежи дори само в няколко последователни дни, се създават предпоставки за поява на треви и всякакви плевели, които трябва да бъдат премахнати. Това коства на лозарите много ръчен труд, както и допълнително горива.

 

Необходимо е и пръскане на лозовите насаждения, защото след дъждовете се появяват много болести. През тази година лозари отчитат бум на обикновена мана, която поразява всички части на лозите. Сериозен проблем за лозарите е невъзможността да получат обезщетения за повредените масиви.

 

До миналата година в Националната програма за лозарство и винарство имаше мярка за застраховане на реколтата срещу неблагоприятни климатични явления. Тази мярка, обаче, отпадна за новия програмен период, тъй като много малко от лозарите се възползваха от застраховането.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!