Булагро Машини АД представи пред земеделци от Добричко есенни операции с инвентар от брандовете Pöttinger и Hardi, внесени от компанията специално за българските фермери. 
 
„Наблегнахме на есенните операции, защото есенният сезон вече е тук. Те приключиха бялата жътва. Мисля, че тази година ще бъде за по-голямата част от тях много успешна. Животът си продължава. Пак трябва да засеем, пак трябва да ожънем“, каза Митко Желязков - търговски директор Булагро Машини АД. 
 
За предварителна обработка на почвата Булагро Машини АД предложи на стопаните, събрали се на полетo край Генерал Тошево, решения от австрийския концерн Pöttinger.
 

 
Показана беше работата на 5-корпусен плуг Pöttinger SERVO 45 с нарезни дъски и на полунавесен плуг Pöttinger SERVO 6.50. При SERVO PLUS системата, усилието върху регулиращия механизъм е толкова малко, че работната ширина на телата може да се регулира по време на оран.
 
Стопаните видяха и как действа дисковата брана TERRADISC 5001 с работна широчина от 6 метра. Страничното подреждане на двете дискови секции осигурява доброто смесване на почвата и сламата. 
 
 
Универсалните мулчиращи сеялки TERRASEM на Pöttinger от серията С са сред най-продаваните сеялки в България, заради своята прецизност, ефективност и здравина. Именно такава имаха възможност да видят фермерите на полето край Генерал Тошево. Тя има възможност да копира отрицателни терени, а също така има и специфичен профил на отъпкващите колелa, които се използват и при транспорт. 
 
Акцент бе самоходната пръскачка на датската компания HARDI, модел ALPHA
„Показахме нейните възможности и най-вече опцията пръскане с въздушна асистенция, която е уникална и е изобретение, патентовано от HARDI преди 27 години“, отлебяза Желязков. 
 
Опцията за въздушна асистенция с крила тип TWIN има няколко предимства. Чрез нея се намалява обема на използваната вода с 50%, а също така и разходите за химикали. Там намалението е с от 5 до 30%, което представлява добра финансова изгода за стопаните. Една от най-специфичните и полезни възможности на пръскачката HARDI ALPHA е, че разсейката от въздуха се намалява драстично и машината може да работи и в по-ветровито време. 
 
 
Обемът на резервоара на тази 30-метрова пръскачка е 4100 литра, а работният й просвет е 1,65 см. 
Повече за ползите от нея ни разказа Александър Александров, агроном на стопанството домакин на демонстрацията. 
„Тази пръскачка ние я искахме основно, за да можем да приложим новия тип торене с течна тор UAN. Не както е конвенционалния метод - с тороразпръскващи ремаркета и торачки, а да можем да работим с течната тор“, каза той. 
 
В стопанството, в което Александров работи,  се обработват 12 000 дка с пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Именно в тези култури те използват течна тор, изпръскана с пръскачката HARDI ALPHA. 
 
„Другото, което е по-специфично за тази пръскачка, е въздушната асистенция, която помага и ни дава един по-голям работен просвет във времето. Когато нашите колеги нямат възможност да влязат да пръскат заради атмосферни условия като вятър, влага и т.н., ние успяваме. 
 
Доста е компактна. Не се изисква някаква по-специфична подготовка, успява да влезе навсякъде. Не се иска друг агрегат, трактор или нещо друго. Позволява по-дълъг процес на работа и по-бързо обслужване. Ние сме стигали до 3000 дка на ден пръскане на пшеница. Торенето – около 2000 дка с течната тора. Много възможности дава на фермерите“, допълни Александров.  
 
По думите на Александров стопанството използва пръскачката от пролетта и досега са напръскани близо 40 000 дка с нея. 
„Това е няколко степени над предишните ни машини. Дава ни допълнителна опция. Да речем – досега не сме можели да торим с пръскачка. Още една машина отпада от парка. С една машина изпълняваме още една операция“, допълни агрономът. 
 
„Това е, което ни отличава от конкурентните производители. Мисля, че предизвикахме интереса на клиентите именно с това да им покажем какво е особеното на техниката, която предлагаме“, добави от своя страна Митко Желязков. 
 
 
В рамките на събитието бе представена и специалната селекция на Булагро АД за есенната кампания - семена житни и рапица, обеззаразители, бистимулатори и комбинирани торове за предсеитбено приложение.
 
Повече информация за цялото портфолио на Булагро Машини АД и Булагро АД може да получите на сайта bulagro.bg