Докъде е стигнала подготовката на Стратегическите планове за селското стопанство, изиквани от Европейската комисия за следващия програмен период на ОСП? Това ще обсъдят през следващата седмица аграрните министри от Европейския съюз. Те ще се съберат на 11 и 12 октомври в Люксембург. 

Кризата с торовете

Според  в края на септември зам.-министърът на земеделието - Явор Гечев, подготовката на Стратегическия план е на етап, че са готови всички инструменти на Първи стълб. 

„Истината е, че това което заварихме не ставаше”, обясни Гечев пред Дарик неотдавна. 
Известно е, че и анализ липсваше, като за момента не е ясно дали той вече е готов, тъй като не е публично обявен. В сряда министерският съвет одобри позицията на България за Съвета на министрите в Люксембург. 

За жалост българската администрация не бърза с публикуването на стенограми, документи и др. и именно заради това позицията все още не е публикувана на сайта на правителството. 

Препоръки на Комисията за Стратегическия план по ОСП на България

 Броени дни след това - на 14 октомври, ще се проведе заседание на Тематичната работна група за изработване на Стратегическия план.  Това е първата среща на служебното ръководство на аграрното министерство с бранша и другите участници в ТРГ по повод плана. 

Точките на дневния ред са: интервенциите за директни плащания, предварителната условност и екосхемите по Първи стълб. 

Питаме се защо заседанието на ТРГ не се проведе преди Съвета на министрите и след като представителите на българското аграрно министерство са се запознали с мнението на участниците в работната група относно предложенията, а не след това? 

Любопитно, докъде са стигнали останалите страни-членки със Стратегическите си планове? 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg