Европейската комисия (ЕК) изпрати писма с коментари до 19-те държави членки, които представиха своите стратегически планове за ОСП навреме. Те ще имат на разположение три седмици, за да се обосноват или да нанесат корекции. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Очаква се както писмата, така и отговорите на съответните министерства на земеделието да бъдат публикувани през последната седмица на април. Ясно е вече, че основната забележка на ЕК е липсата на достатъчна амбиция по целите, свързани с климата и околна среда.

От критики, ширещи се на цели 35 страници, не е пощадена и Франция. Основен проблем е въпросната амбиция по отношение на екологичния преход, както и предложението за въвеждане на сертификация и субсидии за земеделие с висока природна стойност. 

„Тази идея беше критикувана от много организации във и извън Франция. В нашият Стратегически план има подобна мярка за сертификация на краен продукт, срещу която възразявахме на няколко заседания. Очакваме с интерес коментарите на ЕК по нашия Стратегически план“, коментира в социалните мрежи Стоилко Апостолов, участвал в Тематичната работна група по неговото изготвяне.

На 4 април в Страсбург комисарят по земеделие Януш Войчеховски отбеляза, че много от оценените досега планове се нуждаят от корекция, за да се увеличат амбициите по отношение на енергията и климата, както и да се намали зависимостта от вносни храни. 

„В много случаи се нуждаем от повече яснота от държавите членки, за да преценим до каква степен интервенциите са насочени действително към потребностите на малките и средни ферми“, обясни той. 

На фона на войната в Украйна страните трябва да обмислят и интервенции, с които да намалят зависимостта от вноса на горива и други суровини. Те трябва да подобрят и разширят инструментите за управление на риска и да доразвият вече планираните интервенции, намалявайки зависимостта от енергията и минералните торове. 

Не на последно място Войчеховски приветства усилията в много от стратегическите планове да се намали зависимостта от вноса на храни, като се осигури подкрепа за протеинови култури, посочват от родното Министерство на земеделието в своя бюлетин за ОСП.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg