На състоялия се Апелативен комитет в Брюксел,  държавите-членки не успяха да изразят позиция по отношение използването на генно-модифицирана царевица MIR162 в храни и фуражи, както и за внос и преработка (не и за култивация).

 

В ЕС всички ГМО продукти трябва да бъдат подложени на процедура за издаване на разрешителни, за да се гарантира, че тяхното пускане на пазара не представляват риск за здравето на хората и животните, както и за околната среда.

 

През юни миналата година генно-модифицираната царевица MIR162 получи одобрение от Европейската асоциация за безопасност на храните.

 

Този вид ГМО представлява насекомо-устойчива царевица. Проведени са проучвания за токсичност на MIR162, при които царевицата е била тествана върху плъхове. Тези прочувания не са установили нежелани странични ефекти.

 

Предложението за одобрение на ГМ царевица е било представено на Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните (ПКХВЗЖ) на 10 септември 2012 г., но контролната инстанция не е издала становище нито „ПРОТИВ“, нито „ЗА“.

 

В резултат на незавършилата с гласуване среща на Апелативния комитет, решението относно одобренито на царевица MIR162 сега е в ръцете на Европейската Комисия.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!