Още преди розоберът официално да стартира, вече се знаеше, че ще има проблеми с изкупуването на цвета. След срещи с бранша бяха договорени две компенсаторни мерки – за производителите и за преработвателите. Ето, че помощта за дестилериите в размер на 3 млн. лв. вече е одобрена от Европейската комисия.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

От Брюксел уточняват, че допустимите бенефициенти ще бъдат компенсирани за загубите, които са понесли в периода между март 2020 г. и декември 2021 г. От страна на Министерството на земеделието все още няма официална информация.

Този бюджет от 3 млн. лв. беше утвърден от УС на ДФЗ още през пролетта. Плановете са приемът да протече от 2 до 20 август, а самите средства да бъдат изплатени до 20 септември. Размерът на помощта е 0,30 лв./кг цвят от маслодайна роза, изкупен за преработка.

Условието е преработвателите да изкупят маслодайна роза в обем не по-малко от 70% от изкупеното количество през 2020 г. Те трябва да са изкупили 1 кг розов цвят от стопаните за не по-малко от 2 лв./кг. без ДДС. Признават се разходооправдателни документи, издадени с дата до 31 юли 2021 г. включително. Максималният размер на помощта за един розопреработвател е не повече от 200 000 евро за три последователни данъчни години.

Последно темата бе коментирана от Явор Гечев на изложението БАТА Агро. Тогава се разбра, че се обмисля друга компенсаторна мярка само за производителите. Ресорното министерство има намерение да се дават по около 100 лв./дка за неизкупен розов цвят. 

„Двете мерки ще бъдат изплатени след приключване на кампанията, след като се отчетат договори, фактури. Надяваме се, че това ще се случи преди септември“, обеща на 1 юни Гечев.