От 1 юли няма да започне възстановяването на акциза върху горивата използвани за земеделие. Причините за това са няколко, стана ясно след среща между министър Симеон Дянков и председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов.

От Европейската комисия са възразили за начина на регламентиране на държавната помощ, като посочват, че системата с ваучери може би не е най-удачната или пък при нея съществуват предпосавки за възникване на съмнения за злоупотреба със средствата.

Сега тепърва МЗХ и финансовото министерство ще трябва да връщат отговор. Какъв ще бъде той не е ясно и за самите управляващи, тъй като още не е измеслена процедурата как и кога ще се възстановява разходът за гориво за земеделски нужди.

Нужни са, а и най-вероятно предстоят законови промени, за да бъде това уредено. На 8 Юли ще се проведе отново среща между финансовия министър и ръководството на организацията, които настояват за бързо решаване на казуса и са готови с предложения за действие.