Над 170 селскостопански животни са дали положителни проби за бруцелоза. Пред Фермер.БГ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил Стоян Саев съобщи, че положителни проби на територията на общината до момента са дали 169 кози, 5 овце и 2 крави. Положителните проби на овцете и кравите са от село Смочево. 
[news]

Има заразени с бруцелоза животни в стопанството на Рилския манастир. Две от козите са с положителни проби, съобщи заместник-областният управител на Кюстентдил Силвия Велкова, цитирана от Националното радио. Предстои на базата на доклад от ветеринарните служби и в Рилския манастир да бъде обявено огнище от бруцелоза и да бъдат набелязани конкретни мерки срещу разпространението на болестта, особено преди големия празник Богородица на 15 август, коментира Силвия Велкова.
 
Във вторник ще е ясно ще се предприемат ли допълнителни ограничителни мерки за паша на животните в района на Рилския манастир заради установените случаи на бруцелоза. 
 
Вземането на проби продължава. При установяване на заразени животни, те се евтаназират и изпращат за екарисаж, подчерта Стоян Саев. Има обаче животни, които не са маркирани с ушни марки и не сме знаели за тях – т.нар „заден двор“. 

От началото на обявяването на огнището на заболяването болни от бруцелоза са 21 души, които са настанени за лечение в болница.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!