С началото на изкупната кампания на тютюна се появиха индикации за по-ниски изкупни средни цени на дребнолистния сорт “Басми” в сравнение с реколта 2019. Разликата от 1 лв. внесе смут сред тютюнопроизводителите и към браншовите организации в сектора заваляха сигнали и обаждания, информират от Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010” (НАТ-2010).

Цветан Филев е новият президент на ELTI

Поради въздържане и отказ от страна на земеделците да продават суровината си при тези условия, не е ясно колко от произведените 4530 тона са реализирани досега. Предстои развръзка по казуса, допълват от Асоциацията. 

Техни екипи са обходили голяма част от тютюнопроизводителните райони на България и на място са проследили как върви реализирането на суровината по пунктовете за изкупуване. Заради пандемията от COVID-19 на места това се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

От едролистната сортова група тютюн “Бърлей” вече са изкупени 510 тона, което е 90 % от произведените около 565 тона, като изплащането към стопаните се извършва в законовия срок от 30 дни след продажбата. Средната изкупна цена варира в диапазона 3,25-3,40 лв/кг, затвърждавайки параметрите от предходния стопански цикъл на 2019 г.

При втората едролистна сортова група “Виржиния” изкупеният тютюн възлиза на 92 %, или 1332 тона от произведените 1448 тона. Средните изкупни цени са 4,30-4,45 лв/кг, съобщава браншовата организация.

От дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” до момента са изкупени 84 %, които се равняват на 180 тона от произведените 215 тона. Средните изкупни цени са 5,65-6,05 лв/кг.

Очаква се тютюнът от четирите сортови групи в общ производствен обем 6753 т да бъде изкупен на 100 % до края на месец януари 2021 г., когато ще станат ясни крайните данни за количества и средни изкупни цени.

„Земеделските производители е препоръчително да сключват двустранни договори с проверени и надеждни търговски оператори, да следят за адекватно окачествяване и навременно изплащане на тютюневата суровина. Задължително е реализацията на продукцията да се извършва регламентирано чрез Предавателно-приемателни протоколи или фактури, както и ежегодното вписване в Регистър на тютюнопроизводители“, напомнят от Асоциацията.