До 30 март трябва да приключи първата инвентаризация на домашните прасета по дворовете на частните стопани. Тази проверка трябва да се извърши три пъти до рая на годината. Това е едно от решенията на проведеното в Добрич заседание на Областната епизоотична комисия, която обсъди препоръките на ЕК за овладяване разпространението на АЧС. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Първото преброяване на прасетата ще направят кметовете и кметските наместници по населените места.

Към настоящия момент в ОДБХ Добрич има регистрирани 331 задни двора, но няма информация колко са отглежданите прасета в тях. Първата проверка има за цел актуализиране на броя на животни. 

Областната епизоотична комисия реши втората инвентаризация да се извърши в периода 15 юни – 15 юли 2022 г. В нея ще вземат участие и ветеринарните лекари в общините. Третата инспекция по прасетата в Добричка област е планирана за периода 15 октомври – 15 ноември 2022 г. и ще бъде с участието на местните власти, ветеринарните лекари в общините и представители на ОДБХ.

На заседанието комисията набеляза още мерки за овладяване на АЧС. Сред тях са проверки на дворовете, в които през 2019 г. бяха ликвидирани животни и стопаните получиха обезщетения. Освен това на всяко тримесечие ще се правят клинични прегледи в задните дворове от лекарите, които имат сключени договори с конкретните стопани и оценка на риска. Целта на всички мерки е да могат българските стопани свободно да извършват търговия със своя животинска продукция в страни от ЕС и трети страни, поясниха специалистите от ОДБХ - Добрич. 

Набелязаните мерки и срокове са в изпълнение на Националния план за борба и превенция срещу разпространението на Африканска чума по свинете, отбеляза директорът на Областната дирекция д-р Стелияна Генчева. Страната ни има издадени три препоръки от европейската мисия, реализирана у нас - да се регистрират личните стопанства /т.нар. задни дворове/, да се контролират животните, отглеждани в тях и да се извършва максимално възможен контрол за разпространение на заболяването в дивата природа.