След 20 години доста малко на брой агропредприятия ще произвеждат огромна част от земеделската продукция в САЩ, смята изпълнителният директор на анализаторската компания Aimpoint Research Брет Скиото, съобщава agriculture.com.

Между Италия и България: Първа разлика – субсидиите не се облагат с данъци


Става дума за едромащабно селско стопанство с няколко оператори, действащи на международно ниво, допълва Скиото по време на събитие, организирано от Agri-Pulse.

Дребните фермери ще успеят да оцелеят при този модел, ако се съсредоточат върху нишови и специализирани пазари, но фермите със средни размери ще претърпят прах под натиска на конкуренцията, където големите корпорации имат преимущества.

Гледайки към 2040 г., Скиото допълва, че федералната подкрепа за земеделие в САЩ е напълно възможно да отиде в историята, а редактирането на гени да стане основна технология.

Експертът предсказва, че средните по размери фермери ще изпитват най-сериозни проблеми в близка и средносрочна перспектива. Изкупвачите максимално ще опростят веригата на доставка, имайки работа с ограничен брой едри производители, които ще могат да гарантират изпълнение на изискванията към качеството и количеството на продукцията.

Много дребни и средни фермери ще излязат от бизнеса, категоричен е Скиото.

През 80-те и 90-те години на 20 в. някои анализатори предсказаха система на селското стопанство на две нива, при която съществуват много дребни фермери от едната страна, а от другата – неголяма група корпорации.

Скиото прави крачка напред и прогнозира безпрецедентното ниво на консолидация на фермите и последствията от появата на новите технологии.

Производителите, които имат най-голям шанс да успеят в аграрно-промишления сектор на САЩ, трябва да са високоефективни ръководители, които са наясно с маркетинга и могат да се адаптират към промените на пазара.В момента консолидацията е постоянна тема в американския агросектор. По думите на Ранди Дикхут, старши вицепрезидент на компанията Farmers National Co., която се занимава с продажба на земеделски земи, фермерите активно купуват земя.