Британските фермери вече отглеждат повече ядки от всякога. Причината се крие във времето. През последните години температурите са все по-високи, което прави ядките по-икономически жизнеспособни, казват производители, пише The Guardian. 

Защо кардиолог, кинаджия и биолог станаха фермери?

Сред най-привлекателните култури за фермерите на Острова са орехите. Те са полезни за биоразнообразието в стопанството и подобряват здравето на почвата. Освен това корените на ореховите дървета подобряват способността и капацитета на почвата да абсорбира вода, намалявайки риска от ветрова ерозия.

Гай Сингх-Уотсън започва да експериментира с лешникови и орехови дървета в своята ферма Devon с площ 600 декара. Той осъзнава, че досегашните му практики - отглеждането на зеленчукови култури, изтощава нивите му. 

Зеленчуците, които отглеждаме, са почти всички едногодишни и включват култивиране на почвата и все повече с годините се чувствам все по-неудобно от това. Това наистина е нещо като нашата ахилесова пета, сподели той по време на конференцията Oxford Real Farming. 

Сингх-Уотсън възнамерява да продължи да отглежда ядки и ги препоръчва, защото са лесни за отглеждане

Не е нужно да правите нищо. Прекарах 40 години, опитвайки се да съживя зеленчуците, а те просто умират през цялото време. Лешниците растат добре. Нашият климат е благоприятен и за орехи, допълва той. 

Климатът в Англия се затопля, като 2022 година беше най-горещата в историята, с дълго и сухо лято. Това затруднява отглеждането на много култури в страната и много фермери съобщават за провал на реколтата по време на сушата.

Ореховите дървета имат нужда от напояване в самото начало, след засаждането. Справят се добре при топло време и могат да оцелеят през сухите лета, казва Сингх-Уотсън. Наскоро той е посетил Пиемонт в Италия, където лешниците са основна култура. Там е домът на Ferrero, компанията, която произвежда Nutella. Въпреки горещото и сухо лято в Италия, производството на ядки процъфтява.

Том Таме е фермер от Уорикшър, който също се застъпва за отглеждането на орехи. Опитът му го е убедил, че горещият и сух климат дори помага за развитието на културата. 

Таме определя сектора като вълнуващ. Тъй като продукцията е висококачествена, се търси и много фермери се ориентират към отглеждането й. Освен това ореховите дървета правят добра сянка, от която се възползва добитъкът. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бум на площите със слънчоглед в Германия

Неизвестни крадци отмъкнаха 210 кг орехи

Семейство производители търсят нова ниша с оцет от орехи