Британските фермери ще събират три пъти повече сезонни работници през 2021 г. Правителството ще позволи на фермерите да приемат 30 000 сезони работници от чужбина, които да им помогнат да съберат и пакетират раколтата от плодове и зеленчуци, пише „Гардиън“. 

Научете повече за миксовете с покривни култури

Разширяването на схемата за сезонни селскостопански работници ще важи както за работници от Европейския съюз, така и за такива извън него, дори след като се прекрати свободното движение на хора от Европа от 1 януари. 

"Това решение идва след големи трудности с реколтата през 2020 година, в резултат на което плодове и зеленчуци изгниха по полетата, тъй като фермерите не можаха да привлекат достатъчно работници", констатира престижното издание.

Кампанията „Избор за Великобритания“, която стартира заради коронавируса и трябваше да привлече англичаните да се включат като работна ръка в земеделието, събра едва 8 000 души. Това е около 11% от общата работна сила според Националния съюз на земеделските производители, но се отчете като огромно увеличение от 1% на берачите и опаковчиците, които са били британски граждани, спрямо същите през 2019 г.

Правителството също така удължи имиграционната схема, която позволява на хората от чужбина да работят във ферми до шест месеца, след като търговският орган на Асоциацията на доставчиците на труда установи, че 70% от производителите се очаква да се борят за наемането на дори по-нискоквалифицирани работници през 2021г.