Два дни остават до решаващия съвет, свързан с напускането на Обединеното кралство от ЕС. Вижте какви са мерките, които Съюзът ще предприеме без значение от крайния сценарий.
 
 
„Въпреки че може и да не се случи, има възможност Обединеното кралство да напусне без споразумение. Разбира се, може здравият разум да вземе връх. 
 
Убеден съм обаче, че разполагаме с всичко необходимо, за да реагираме всеобхватно, без значение от крайното решение. ЕК има богат опит при въеждането на мерки за подпомагане на пазара особено при хранително-вкусовия сектор. Ние разполагаме с необходимата правна база, направихме обстоен преглед на разпоредбите, по отношение на общата пазарна организация по Общата селскостопанска политика (ОСП) и сме уверени, че разполагхаме с надежджната правна рамка“, коментира по-рано днес еврокомисарят по земеделие Фил Хоган пред журналисти.
 
По думите му предложените тарифи от Обединото кралство са дали възможност са предприемане на стъпки при планирането на стратегия, особено при нулеви тарифи за някои продукти.
 
„ЕК актуализира базата данни за достъп. Тя предоставя информация за данъчното облагане и различните такси, по отношение на трети страни като Китай и др. Това ще даде възможност на износителите да се справят с новите обстоятелства. Схемата за тарифите предвижда високи тарифи за говеждо, птиче и свинско месо, както и за захар, и ориз“, добави Хоган.
 
Според него при сценарий, в който няма споразумение, това ще доведе до сериозно сътресение при някои от селскостопанските пазари.
 
„ЕК стига до заключение, че при криза ще помогне на земеделските стопани, за да се избегне още по-машабна криза. Съвсем наскоро ЕК възприе нов регламент, който предвижда увеличаване на помощта de minimis до 60%“, заключи Хоган.