Очаква се, че добрата цена на памука и високото търсене на тази продукция от страна на Китай ще стимулират увеличаването на площите в Бразилия и този процес ще продължи през следващите няколко години. Това пише изданието agropages.com.

Памукопроизводителите получиха близо 5 млн. лева за Кампания 2017

Изпълнителният секретар на Бразилската асоциация на производителите на памук прогнозира, че площите в страната ще се увеличат през следващите 4 години. Към вегетационния период 2022/2023 г. местните фермери ще обработват поне 2 млн. ха с памук.

През вегетационния период бразилците ще засадят още 1,1 млн. ха, а Бразилската асоциация на производителите на памук прогнозира, че през 2018/2019 г. ще бъдат засадени 1,4 млн. ха.

Данните сочат, че в Бразилия през 2017/2018 площите са се увеличили с 26%. Очаква се допълнителен ръст от 11% през 2018/2019 г.

Щатът Мату Гросу представлява най-големия производител на памук в страната, след него е Бая. В него повечето памук се сади като втора реколта след бобовите култури.

В Бая памукът е със статус единствена култура и се конкурира с площите със соя.

Бразилия е готова да надмине Индия през следващата година в качеството си на втори по големина износител на памук в света след САЩ.