45-годишншят Кимбъл Мъск има намерение да промени кардинално селското стопанство по подобие на това, което брат му Илон Мъск направи с космонавтиката и електромобилите. Компанията му Square Root популяризира и разработва нови технологии за отглеждане на хранителните продукти във вертикални ферми, разположени в контейнери, информира forumdaily.com.

Как ще изглежда марсианската ферма?

Основната идея на Мъск е да развива и създава все повече ферми в контейнери, в които може само с помощта на вода и електроенергия да се отглеждат био зеленчуци, листни култури и билки.

Една такава ферма е с площ 30 кв метра (при 13 метра дължина). Във вътрешността й са разположени лавици с насаждения, както и резервоари за вода, които предварително са обогатени с торове. При този тип производство се използват сини и розови светодиодни светлини.

В един контейнер може да се отглеждат до 50 000 глави салата на година – реколта, която е съизмерима с добивите от една нива с площ 0,4 ха.

В момента с разработката на фермите-контейнери се занимава финската компания Exsilio Oy. Отчитайки, че за работата на фермата са необходими само вода и електроенергия, тя може да е позиционирана редом до ресторант, магазин или пък жилищни сгради.

Трябва да отбележим, че контролът върху състоянието на културите се осъществява с помощта на специални електронни датчици, които изпращат събраната информация на едно място. По този начин не само се проследяват всички параметри, характеризиращи средата, но и се задават желаните. Например може да се настрои тропически климат, както и условия като в североизточната част на САЩ.

Кимбъл Мъск планира да разработи цяла инфраструктура за производство на храна, състоящата се от обучителни центрове, които ще популяризират нова философия на хранене, специални акселератори, венчърни програми и други.

Предприемачът смята, че системата му коренно ще промени световното селско стопанство.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-богатият китаец се впечатли от смарт отглеждането на домати

Фермер, не се сърди: Настолни игри на тема земеделие

Крави не устояха на тревата на футболно игрище