Днешното издание на Фермерски, фестивал „Натурално“ в Пловдив е посветено на прясно смлените брашна от лимец, хлебна пшеница, царевица, царевичен грис, брашно от гроздови семки и от сушена коприва, съобщават организаторите.

Организатор на фермерски пазар: Викаме неволята и нещата се случват!

На пазара ще има каменна мелничка за брашно и всеки ще може да направи своята чудна комбинация от брашна за вкусен хляб. Ще им помага млада двойка, която живее в чирпанското село Средно Градище в полите на Средна Гора. Там те отглеждат няколко сорта грозде, лимец, пшеница, царевица, захарна тръстика, слънчоглед, плодове и зеленчуци.

Тази седмица ще гостува и бутиков производител на студенопресовани масла от ядки и семена, скрабове от ядки и розова вода. В продуктите се използват само български суровини от различни райони на страната. Всяка от тях се избира внимателно и се тества предварително.

„Костилките от праскови, сливи и кайсии сушим на слънце, бавно, в естествена среда, за да може ядките да съберат максимално слънчева енергия и светлина и да станат сухи и пълни с масло. Това е бавен и трудоемък процес, но за да се постигне максимално високо качество е задължителен,“ споделят производителите от Розовата долина.

Фермерският пазар „Натурално“ се случва всеки петък с лятно часово време от 16:00 до 20:00 ч. Адресът е ул. Станислав Доспевски, срещу входа на Градската художествена галерия. „Не закъснявайте – свършва бързо!“, предупреждават фермерите.