Представители на фермерски организации ще се срещнат на работно заседание на Национален земеделски форум за ОСП след 2020 г. То е планирано за 11 юли в Старозагорски минерални бани, научи Агри.БГ.

ЕП одобри помощта от 15 000 евро на стопанство - какво ще реши България?

Идеята се е зародила при посещението на българска делегация в Брюксел на 9 юни, където представители на сектори „Животновъдство“, „Зърнопроизводство“, „Оранжерийно производство“ и „Лозарство“, поставиха своите проблеми пред земеделския еврокомисар Януш Войчеховски.

Той е приветствал и насърчил идеята за обща позиция на земеделската общност по Стратегическия план на България за новия програмен период. Всички присъстващи са се обединили около идеята, че категоричният и единен глас на цялата земеделска общност трябва да бъде чут. 

От изказванията на различните организации в рамките на заседанията на тематичната работна група (ТРГ) стана ясно, че повечето от тях не са доволни от предложените интервенции, ставките/таваните по различни схеми/мерки, липсата на актуализирана аналитична част относно ефектите на Зелената сделка, COVID-19 и войната в Украйна, неяснотата какво се случва с предложенията на бранша, давани на Министерството на земеделието.

Самите бележки по проекта на Стратегическия план по ОСП за 2023-2027 г. и писмото отговор на министъра на земеделието бяха публикувани на сайта на Европейската комисия (ЕК) на 21 юни.

„С оглед на ключовия етап по финализирането на Стратегическия план, при това без включването на земеделската общност в активната работа по доразработването на документа, изключително важно е да се съберем в широк формат и да обсъдим бележките на ЕК“, заявява в писмо до браншовите представители от различни сектори организаторът на форума Стоян Чуканов в качеството му на член на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). 

Своята подкрепа вече са изразили неговите колеги, посетили Брюксел, сред които животновъди, растениевъди, свиневъди, птицевъди. 

Междувременно участниците в ТРГ все още чакат останалите две от общо трите обещани от ресорното министерство заседания. Първото след няколкомесечна пауза се проведе на 13 юни, но, както споделят браншови представители, чуваемост продължава да липсва.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg