В понеделник, 16 август, представители на различни браншови организации ще се срещнат със служебния премиер Стефан Янев. Темите са няколко - Планът за възстановяване и устойчивост, спешна актуализация на бюджета на земеделското министерство и незабавна нотификация на мярка COVID-19 за всички сектори, научи Агри.БГ.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

На срещата ще присъства служебният ресорен министър проф. Христо Бозуков заедно със Симеон Караколев (НОКА), Тодор Джиков (НАК), Николай Колев (СДО), Божидар Петков (БАМ-Я), Костадин Костадинов (НАЗ) и депутата Албена Симеонова.

“Оценяваме усилията на министъра по темата и искаме да отстояваме заедно казусите, свързани с тях. За нас от НОКА е приоритет до края на месеца да имаме рамка на мярката COVID-19 за подпомагане на животновъдството. Наясно сме, че няма как министерството да отпусне втори de minimis за овцевъди и козевъди тази година, затова търсим вариант за подпомагане заради тежките условия през годината през извънредната мярка заради пандемията”, коментира пред Агри.БГ Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

Оказва се, че е нужно браншът да поиска в актуализацията на бюджета на земеделското министерство да се включат средства за мярка COVID-19 за земеделие. Това се случва, след като Министерският съвет е отхвърлил предложение на проф. Бозуков заради поисканата добавка от 170 млн. лева.

Планът за възстановяване и устойчивост на България също продължава да е водеща тема, включително парите за напояване. Депутатът Пламен Абровски коментира темата в своя профил в социалните мрежи така:

“Единствената възможност темата за напояването да се върне на дневен ред е да се смени концепцията. Вместо 255 отделни проектчета държавата трябва да подготви два проекта, съгласно които да се направи цялостна рехабилитация на всички напоителни съоръжения в Южна и Югоизточна България. По сметки на моя екип за рехабилитация на съоръженията на територията на клоновете на “Напоителни системи” ЕАД  “Бургас“, „Средна Тунджа“, „Горна Тунджа“, „Марица“, „Тополница“ и „Хасково“ ще са необходими 494 579 700,03 лв. без ДДС.

Това е районът с най-голяма концентрация при отглеждането на плодове, грозде и вино и зеленчуци. Всичко зависи от волята на министър Бозуков и неговия екип. Не зависи от Пеканов, Янев, Народно събрание, депутати или членове на Светия синод!”, пише Абровски.

Депутатът Албена Симеонова пък публикува заповед на прокурист от "Напоителни системи", в която се дават указания клоновете на дружеството да не фактурират вземания от контрагенти по договори до изясняване на ситуацията със запора на структурата. Тя коментира документа така:

“Както изглежда новото ръководство на "Напоителни системи" води дружеството към фалит. Не се разплаща с контрагенти по нареждане на прокуриста и е наложен запор на всички сметки. Това означава, че 1600 човека няма да вземат заплати и ще спрат да подават вода към фермерите. Това безумие незабавно трябва да спре!”, пише тя в социалните мрежи.