Настояваме държавната помощ за инвестиции в първичната преработка на растениевъдна земеделска продукция да се прилага и в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Ремзи Имамов: Нека отпадне доказването на млякото тази година

“За нас това е механизмът, който работи добре и именно при нас и в сектор “Мляко” усвояемостта е най-голяма”. Това коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова - заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Темата е дискутирана по време на провелия се в сряда Консултативен съвет по плодове и зеленчуци. Браншовите асоциации са се обединили около мнение, че мярката трябва да продължи да се прилага.

“Искаме и преразглеждане на параметрите, както и на тавана на инвестиции. С актуализацията на инфлационния индекс би трябвало сумите да се вдигнат и тези производители, които са достигнали тавана към момента, да имат възможност да кандидатстват наново след 2022 г.”, каза още Търпанова и заключи, че до края на година се очаква фермерите и браншовите асоциации да получат повече яснота относно новите държавни помощи.

Държавната помощ за инвестиции в растениевъдството наистина се радва на голям интерес от производителите още от самото начало. При старта си през 2019 г. бюджетът по мярката беше в размер на 3,6 млн. лева. Впоследствие, година по-късно, асоциациите настояваха за втори прием с по-голям бюджет. През 2020 г. финансовият ресурс по мярката беше 4 пъти по-голям и достигна 18,6 млн. лева. 

През тази година също имаше прием по мярката - от 8 март до 8 април. Определеният бюджет в началото беше в размер на 10 млн. лева, а впоследствие след УС на ДФЗ беше увеличен на 13 250 000 лева, с което се гарантира финансиране на всички одобрени кандидати.

Помощта покрива до 50% от допустимите разходи за инвестиции, но не повече от 120 000 лева. Тя се предоставя под формата на капиталова субсидия за купуване на машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение при производството на собствена първична земеделска продукция,  машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки.
Кандидати по схемата могат да бъдат земеделски стопани, малки и средни предприятия, признати групи или организации на производителите.