Земеделците да докажат, че не получават средства от Общата селскостопанска политика за заплати на работници, за да могат да бъдат допустими бенефициенти по кризисните мерки за бизнеса, въведени по време на пандемията от коронавирус. Това е поискал социалният министър Деница Сачева на среща с браншови представители по казуса за земеделската заетост през зимата, сподели пред Агри.БГ Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).

Кои зеленчуци отбелязват пик в добивите си през 2020 г.

Тя и Светослав Коев от Сдружение „Дунавски овощари“ представиха пред ресорния министър исканията на бранша за промяна на правилата за получаване на обезщетение при безработица на селскостопанските работници. По новите законови изисквания периодът на отработеното време е увеличен от 9 на 12 месеца и това провокира сериозно недоволство в земеделския сектор, споделено от 17 браншови организации.

На срещата със социалния министър обаче става ясно, че при промяната на изискванията не е взета предвид спецификата на работа в земеделието.

Министър Сачева сподели, че исканата от нас промяна ще отнеме много време, защото изисква промяна в закона, съобщи Албена Симеонова и коментира:

„Отдавна двете министерства трябваше да координират усилията си в решаване на този проблем, защото по ПРСР никога не са отпускани средства за работна ръка. Погрешна е представата в Еврокомисията, че земеделците имат финансиране за работници по ПРСР. Заради притеснения от двойно финансиране в момента земеделците нямаме подпомагане нито по 60:40, нито по 80:20, нито по „Запази ме“. Това са все мерки, които биха ни били от полза, защото положението е тежко.“

На въпроса на Агри.БГ как точно земеделците ще докажат, че не получават допълнително подпомагане в ролята си на работодатели, за да могат да кандидатстват по такива програми, Албена Симеонова отговори: "Никак“, като бе категорична, че това е работа на ведомствата, а не на фермерите.

Все пак присъстващите на разговора са стигнали до консенсус, че проблемът трябва да се разреши много скоро, за да могат наеманите през останалите месеци и бедстващи сега земеделски работници да получават средства и през зимата. По думите на председателя на БАБ министър Сачева е впрегнала екипа си да разработи варианти.

„Министърът на труда и социалната политика ни предложи мярката, работила преди Нова година – освобождаваш работника, той отива на борсата, и след пет дена го наемаш пак, а социалните плащат минималната осигуровка и заплатите за три месеца. Това би било подходящ вариант за нас и работниците ни през зимните месеци, но се оказа, че в директивата е записано, че мярката не е достъпна за първичното производство. Това означава, че не можем да помогнем на работниците си и по нея, обясни за финал Албена Симеонова