Ръководствата на браншови организации и министърът на земеделието Десислава Танева призоваха за предстоящите празници да купуваме български храни. В кампанията "Купувам българско" в подкрепа на наши производители участват членове на Съюза на млекопреработватели, Националния съюз на хлебарите и сладкарите, Съюза на птицевъдите и Асоциацията на земеделските производители, съобщи БТА.
 
Министър Танева заяви, че е поддръжник на кампанията и като потребител, и обеща подкрепа от държавата за нея с възможните инструменти.
 
Очаква се за Великден 200 000 кори с яйца на български производители да бъда брандирани с логото на кампанията, както и над 3 милиона козунаци от различни производители. Министър Танева заяви, че не консумира вносни козунаци и призова да изберем продуктите, които се правят с енергията на българина.
 
Производителите на агнешко месо също подкрепят кампанията, като от браншовата организация посочиха, че българското месо е с доказан произход, контролът в страна ни е по-стриктен от повечето европейски страни. От Асоциацията на земеделските производители очакват да има внос на агнешко от Румъния, което според организацията ще е с два до три лева по-евтино от българското, но ще е с по-различен вкус от нашето заради разликата в породите животни и технология на отглеждането им. Възможна е и поява на замразено агнешко от Нова Зеландия, което ще е много по-евтино, но с по-различни вкусови качества от прясното.
 
Министър Танева информира, че предстои засилен контрол от експертите на Агенцията за безопасност на храните в търговската мрежа във връзка с предстоящите празници. Освен това тя информира, че в проекта на нов Закон за храните се предвижда в магазините, по аналогия с млечните изделия, и месата да бъдат разделени на съответните рафтове - за пресни и за манипулирани.